Kola choklad

(Chokladkola med pepparkaka)
Recept
Ingredienser:
- 3 dl vispgrädde
- 50 g smör
- 2,5 dl strösocker
- 1,5 dl ljus sirap
- 0,5 dl kakao
- 1,5 msk vaniljsocker
- 1 st pepparkaka
- 5-10 polkagrisar

(Chokladkola)
Gör såhär:
- Krossa polkagrisar och pepparkakor om du vill toppa din kola. Eller varför inte toppa med något annat, det är bara fantasin som sätter gränserna.
- Häll grädden, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i en stor kastrull.
- Rör om och koka upp smeten.
- Låt sen kolan koka på medelvärme, den kommer flydds upp sig och det är därför det är viktigt med en stor kastrull.
- Rör om så lite som möjligt och när du väl rör om så dra lugnt och försiktigt i kolan. Om du rör för häftigt i smeten så kan det hända att den sockrar sig istället för att bli seg.
- Låt kolan koka såhär tills den är klar. Det finns lite olika sätt att kolla om kolan är klar. Du kan antingen använda en kökstermometer. I så fall är kolan klar när den är 120-125 g varm. Eller så fyller du ett glas med kallt vatten, häller lite kolasmet i glaset och försöker göra en kula av smeten. När det går att göra en kula av smeten som är seg och inte rinnig då är kolan klar ☺️
- Klä en liten form på ca 16x24cm med bakplåtspapper. Häll i smeten, låt svalna lite och strö sedan över din topping så den fastnar i kolan. Låt sen svalna helt i rumstemperatur.
- Skär upp kolan och slå in i bakplåtspapper till små karameller.

(Alla tre sorter)
Sen njut!

(Chokladkola polkagrisar)