Lussekatter med mandelmassafyllning

Lussekatter med mandelmassa fyllning. Idag toppade jag hälften av dem med strösocker och hälften med pärlsocker. Mums 😋
Ingredienser bullar:
- 1 g saffran
- 50 jäst röd
- 125 g smör
- 1 dl socker
- 4 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 krm salt
- 14 dl vetemjöl
- 100 g mandelmassa
- 100 g smör
- 1 ägg
- Strösocker
- Pärlsocker

Gör såhär fyllning:
- Blanda mandelmassa och rumstempererat smör till en jämn smet.
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt mjölk i smöret.
- Värm mjölkblandningen till fingervarm temperatur.
- Blanda i saffranet.
- Smula jästen i en hushållsassistent.
- Starta hushållsassistenten på låg fart.
- Häll i degvätskan och låt jästen lösa upp sig.
- Häll i ägget, salt och socker och blanda ihop.
- Ha i vetemjöl lite i taget.
- När all vetemjöl är i så låt degen knådas på medelhastighet i ca 20 minuter.
- Låt degen vila med en duk över i 60 minuter.
- Dela degen i två och kavla ut delarna till rutor på ca 30x30 cm.
- Smeta på fyllningen på degen och vik degen på mitten.
- Skär remsor på ca 2 cm och rulla varje remsa till klassiska lussekatter.
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Låt lussekatterna jäsa 30 minuter till.
- Pensla lussekatterna med ägg och att på pärlsocker om du vill ha det på dina lussekatter.
- Grädda i mitten av ugnen 7-8 minuter.
- Ta ut ur ugnen och pensla med sockerlag.
- Om du vill ha strösocker på dina lussekatter så doppa dem nu i strösocker som du hällt upp i en skål.
- Sockerlag gör du genom att hälla 2 dl vatten och 1 dl socker i en kastrull och koka tills spckerkristallerna är upplösta.
Sen njut!
