Lussekatter med mandelmassafyllning

(null)

Lussekatter med mandelmassa fyllning. Idag toppade jag hälften av dem med strösocker och hälften med pärlsocker. Mums 😋 

Ingredienser bullar: 
  • 1 g saffran 
  • 50 jäst röd 
  • 125 g smör 
  • 1 dl socker 
  • 4 dl mjölk
  • 1 ägg 
  • 1 krm salt
  • 14 dl vetemjöl
Ingredienser fyllning och garnering: 
  • 100 g mandelmassa
  • 100 g smör 
  • 1 ägg
  • Strösocker 
  • Pärlsocker 
(null)

Gör såhär fyllning:
  • Blanda mandelmassa och rumstempererat smör till en jämn smet. 
Gör såhär bullar:
  • Smält smöret i en kastrull. 
  • Tillsätt mjölk i smöret. 
  • Värm mjölkblandningen till fingervarm temperatur. 
  • Blanda i saffranet. 
  • Smula jästen i en hushållsassistent. 
  • Starta hushållsassistenten på låg fart. 
  • Häll i degvätskan och låt jästen lösa upp sig. 
  • Häll i ägget, salt och socker och blanda ihop. 
  • Ha i vetemjöl lite i taget. 
  • När all vetemjöl är i så låt degen knådas på medelhastighet i ca 20 minuter. 
  • Låt degen vila med en duk över i 60 minuter. 
  • Dela degen i två och kavla ut delarna till rutor på ca 30x30 cm. 
  • Smeta på fyllningen på degen och vik degen på mitten. 
  • Skär remsor på ca 2 cm och rulla varje remsa till klassiska lussekatter. 
  • Sätt ugnen på 220 grader. 
  • Låt lussekatterna jäsa 30 minuter till. 
  • Pensla lussekatterna med ägg och att på pärlsocker om du vill ha det på dina lussekatter. 
  • Grädda i mitten av ugnen 7-8 minuter.
  • Ta ut ur ugnen och pensla med sockerlag. 
  • Om du vill ha strösocker på dina lussekatter så doppa dem nu i strösocker som du hällt upp i en skål. 
  • Sockerlag gör du genom att hälla 2 dl vatten och 1 dl socker i en kastrull och koka tills spckerkristallerna är upplösta. 
Sen njut!
(null)




Lämna kommentar publicerat i Allmänt, Jul, Recept;
Taggar: Stockholm, baka, gott, hembakat, hembakatärgodast, jul, julbaka, juldekoration, lussekatter, mandelmassa, mums, mys, pärlsocker, saffran, socker, sweden, värmdö