Pepparkakor

(null)

Nog för att köpt pepparkaksdeg är god men det känns mycket lyxigare (och lite godare 🙈) att äta pepparkakor som du gjort själv från grunden. Och så är det så kul att dekorera dem när dem är färdiggräddade. Go crazy! 

Ingredienser pepparkaksdeg: 
  • 4 dl strösocker 
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vatten
  • 250 g smör 
  • 2 msk kanel
  • 1 msk mald kardemumma 
  • 1 msk mald kryddnejlika 
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk bikarbonat 
  • 15 dl vetemjöl
Ingredienser kristyr:
  • 4 dl florsocker 
  • 1 st äggvita 
  • 2 krm pressad citron 
  • Karamellfärger

(null)

Gör såhär pepparkaksdeg: 
  • Häll socker sirap och vatten i en kastrull. 
  • Koka upp och ta sedan bort från plattan. 
  • Tärna upp smöret och lägg i en bunke.
  • Häll i kryddorna i bunken med smöret.  
  • Häll över vätskan från kastrullen över smöret i bunken. 
  • Rör om tills smöret har smält. 
  • Låt svalna till rumstemperatur. 
  • Blanda bikarbonat ochvetemjöl i en skål. 
  • Häll i lite av mjölet i taget i bunken med vätskan och rör om. 
  • Degen ska vara lite lös när mjölet är i, så ha inte i extra mjöl. 
  • Låt degen vila i kylskåpet 1-2 dygn, den kommer svälla så den inte är lös längre. 
  • Ta ut degen en stund innan du ska baka ut den. 
  • Sätt ugnen på 200 grader. 
  • Kavla ut degen och skär ut dina pepparkakor. 
  • Lägg på en bakplåtsbeklädd ugnsform. 
  • Grädda i ugnen 4-6 minuter. Håll koll på dem för helt plötsligt är dem köra och på en sekund så är dem brända 😅 
  • Ta ut och låt svalna. 
Gör såhär kristyr: 
  • Lägg alla ingredienser i en bunke och vispa upp med en elvisp. 
  • Dela upp smeten i olika skålar och färga med karamellfärg. 
  • Sen är det bara att börja dekorera! 
Sen njut! 
(null)


Lämna kommentar publicerat i Allmänt, Jul, Recept;
Taggar: Stockholm, baka, bake, deg, enstund, hembakat, hembakatärgodast, ingefära, jul, julbak, julbaka, kanel, karamellfärg, kardemumma, kristyr, kryddnejlika, mums, pepparkaka, pepparkaksdeg, strössel, sweden, värmdö