Pepparkakor

Nog för att köpt pepparkaksdeg är god men det känns mycket lyxigare (och lite godare 🙈) att äta pepparkakor som du gjort själv från grunden. Och så är det så kul att dekorera dem när dem är färdiggräddade. Go crazy!
Ingredienser pepparkaksdeg:
- 4 dl strösocker
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl vatten
- 250 g smör
- 2 msk kanel
- 1 msk mald kardemumma
- 1 msk mald kryddnejlika
- 1 msk mald ingefära
- 1 msk bikarbonat
- 15 dl vetemjöl
Ingredienser kristyr:
- 4 dl florsocker
- 1 st äggvita
- 2 krm pressad citron
- Karamellfärger

Gör såhär pepparkaksdeg:
- Häll socker sirap och vatten i en kastrull.
- Koka upp och ta sedan bort från plattan.
- Tärna upp smöret och lägg i en bunke.
- Häll i kryddorna i bunken med smöret.
- Häll över vätskan från kastrullen över smöret i bunken.
- Rör om tills smöret har smält.
- Låt svalna till rumstemperatur.
- Blanda bikarbonat ochvetemjöl i en skål.
- Häll i lite av mjölet i taget i bunken med vätskan och rör om.
- Degen ska vara lite lös när mjölet är i, så ha inte i extra mjöl.
- Låt degen vila i kylskåpet 1-2 dygn, den kommer svälla så den inte är lös längre.
- Ta ut degen en stund innan du ska baka ut den.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Kavla ut degen och skär ut dina pepparkakor.
- Lägg på en bakplåtsbeklädd ugnsform.
- Grädda i ugnen 4-6 minuter. Håll koll på dem för helt plötsligt är dem köra och på en sekund så är dem brända 😅
- Ta ut och låt svalna.
- Lägg alla ingredienser i en bunke och vispa upp med en elvisp.
- Dela upp smeten i olika skålar och färga med karamellfärg.
- Sen är det bara att börja dekorera!
Sen njut!
