Saffrans- och lingonpraliner

Idag gjorde jag den här fina och goda julpralinerna på mjölkchoklad och en fyllning av saffran, lingon och vit choklad 😋
Recept
Ingredienser:
- 400 g ljus choklad (callebaut)
- 100 g vit choklad
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk honung
- 1 tsk smör
- 0,25 g saffran
- 1 tsk lingonsylt

Gör såhär:
- Putsa din pralinform med bomullsrondeller.
- Om du vill måla dina praliner så gör du det i formarna nu. Jag stänkte lite reseguldfärgad chokladfärg i några och målade hela formen med roseguld chokladfärg på några.
- Temperera den ljusa chokladen. Jag har beskrivit tidigare i bloggen hur du tempererar de olika chokladsorterna.
- Fyll varje pralinform med den ljusa chokladen.
- Banka på formen så du får ut alla liftbubblor.
- Vänd formen upp och ner och skaka ur överflödig choklad.
- Skrapa av formen och låt chokladen stelna.
- Häll grädden, honung och smör i en kastrull.
- Smält blandningen och rör ihop till en jämn smet.
- Hacka den vita chokladen och häll ner i kastrullen.
- Rör om tills chokladen har smält.
- Blanda ner saffran och lingonsylt.
- Låt fyllningen stå i kylen 1,5 timma.
- Spritsa fyllningen i pralinerna men lämna någon millimeter upp till kanten som ska bli botten på din pralin.
- Temperera mjölkchokladen igen.
- Fyll det som är kvar i pralinformarna och banka lite på formen.
- Skrapa av överflödig choklad och låt den stelna.
- Nu är det bara att banka ur dina praliner ur formen.
- Du kan stoppa in formen i frysen 5-10 minuter innan du ska banka ur pralinerna så släpper dem lättare. Chokladen krymper lite när den blir kall i frysen och släpper därför lite lättare.
Sen njut!
