Cookies

Hej allihop!
Här kommer mitt första inlägg på min bak- och bloggresa. Lite kort om mig :) Jag heter Rebecca, är 23 år, bor på Värmdö och älskar att baka. Vet inte riktigt va målet med den här bloggen är men det får börja som en kul grej och sen får tiden visa
vart det leder. Vem vet, en dag kanske jag öppnar ett eget fik här på Värmdö. Följ med på min resa och se vart den leder.
Vad är bättre än cookies egentligen? Det är inte så mycket som slår en enkel chocolate chip cookie med ett glas iskall mjölk till. Så jag tänker att vad kan då vara en bättre start på det här bloggäventyret än just cookies!
Idag bakade vi tre olika cookies, mjölkchoklad, smarties och karamell. Krispiga kanter, segare i mitten, tre goda toppings = såååå smarrigt!

Recept
Ingredienser:
- 150 g smör
- 3 dl sträsocker
- 2 msk ljus sirap
- 1 msk vaniljsocker
- 1 ägg
- 1 äggula
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
Topping beroende på cookie
- 200 g mjölkchoklad (till en hel sats) alt smarties eller Werthers Original (mjuk kola)

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen åt sidan. Blanda ner strösocker, sirap och vaniljsocker. Låt smeten svalna lite.
- Blanda kraftigt ner 1 ägg och 1 äggula. Viktigt här att vara snabb att vispa för att inte äggen ska stelna och smeten fortfarande är varm.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, och salt i en bunke.
- Blanda ner mjölblandningen i smeten.
- Om du vill ha mjölkchoklad i så hacka den, om du vill ha Werthers original i så dela varje kola i 4 delar.
- Blanda i din valda topping i smeten, mjölkchoklad, smarties eller kola.
- Lägg bakplåtspapper på en plåt och klicka ut degen på plåten. En degklump ska vara ungefär samma storlek som en golfboll.
- Tänk på att inte lägga kakorna för tätt då dem växer i ugnen. ca 8 st per plåt.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
- Låt kakorna svalna på plåten innan du lyfter dem.
Sen njut!

För riktiga chokladälskare är ett tips att doppa halva din cookie i smält choklad och låt det stelna. Det kan aldrig bli för mycket choklad....
PS om du ska smälta choklad så gör det över ett vattenbad så du inte bränner chokladen. Fyll en kastrull med vatten som du värmer på spisen. Ta en annan kastrull eller bunke och lägg chokladen i. Lägg bunken med choklad i kastrullen med vatten
så att bunken med choklad blir varm av vattnet och chokladen smälter. Mums!
