Daimtårta
När jag var liten var färdig fryst daimtårta min favorit. Idag bakade jag äntligen min egna och det va superenkelt. Kommer aldrig köpa en färdig igen. Den blev så god och det va som sagt enkelt att göra.
Recept
Ingredienser nötbotten:
- 6 äggvitor
- 185 g sötmandlar
- 150 g strösocker
Ingredienser smörkräm:
- 6 äggulor
- 3 dl grädde
- 1,25 dl strösocker
- 75 g smör
Ingredienser topping:
- 2 st dubbel daim
- 200 g mjölkchoklad
Den här daimtårtan är perfekt att göra och ha i frysen så har du alltid fika redo om du får oväntat besök.

Gör såhär
Nötbotten:
- Sätt ugnen på 175 grader. (160 grader om du kör på varmluft).
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
- Finmal mandlarna och blanda med sockret. Jag använde en stavmixer för att mala mina mandlar.
- Vänd ner mandel- och sockerblandningen i äggvitsskummet med en slickepott.
- Klä två plåtar med bakplåtspapper.
- Klicka ut hälften av smeten på ena plåten och andra hälften på andra plåten.
- Gör smeten till en jämn cirkel med en diameter på ca 18 cm.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
Smörkräm:
- Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
- Smeten ska skjuda under kraftig omrörning tills smeten tjocknar. Viktigt här att smeten inte kokar, då förstörs smaken.
- Låt svalna i ett kallt vattenbad. Rör om då och då.
Montering:
- Hacka daimen.
- Smält chokladen i ett vattenbad.
- Nu är det dags att montera ihop kakan.
- Ställ ett ugnsgaller över diskhon. Blir lite kladdigt.
- För att få en jämn tårta så använd en tallrik eller liknande för att skära ut bottnarna till jämna cirklar.
- Lägg förra botten på gallret.
- Häll hälften av smörkrämen på tårtbotten och bred ut jämnt.
- Lägg på andra tårtbotten.
- Häll på och bred ut resten av smörkrämen på tårtan.
- Häll på den hackade daimen.
- Häll över och bred ut chokladen jämnt över tårtan.
- Låt stå i frysen minst 20 minuter.
Sen njut!