Kardemummabullar
Nygräddade kardemummabullar luktar ju drömgott!
Det tar längre tid att göra bullar än man tänker sig, det här receptet tar mer än en dag. Men det är det värt, det här är dem godaste bullarna jag bakat själv någonsin.

Ingredienser deg:
- 250 g kylskåpskall mjölk
- 35 g jäst, blåa paketet (långjäsning =mer smak)
- 0,5 st ägg
- 100 g strösocker
- 10 g nymalen kardemumma
- 1 tsk salt
- 100 g smör rumstempurerat (viktigt! Använd inte smält smör, det drar åt sig mjölet vilket gör bullarna kompakta)
- 9 dl vetemjöl special
Ingredienser fyllning:
- 150 g smör rumstempurerat
- 200 g mandelmassa
- 1/3 dl florsocker
- 1/3 dl vaniljsocker eller vanligt socker
- 10 g nymalen kardemumma
Sockerlag och topping:
- 100 g vatten
- 100 g socker
- Ägg
- Kardemummasocker

- Använd en hushållsassistent.
- Smilandet jästen i hushållsassistenten.
- Lös upp jästen i mjölken.
- Tillsätt resten av ingredienserna.
- Arbeta degen i hushållsassistenten på låg hastighet i 20 minuter. Den kommer vara kladdig i början men häll inte i mer mjöl. Den blir fastare när den har knådats ett tag. Degen är klar när den inte är kladdig längre och släpper från bunken.
- Täck degen med plast och ställ i kylen minst 12 timmar. Ta ut 1 timma innan det är dags för utbakning.
- Kavla degen till en rektangulär platta. 5 mm tjock. Lägg lite mjöl under degen så fastnar den inte i bänken.
- Blanda ihop smör, mandelmassa och florsocker till en slät smet.
- Bred ut mandelfyllningen på degen. Strö över socker och kardemumma.
- Om din deg ser ut såhär
- ————————-
- | |
- |. |
- —————————
- Då ska du nu göra ett treslag. Du ska alltså ta tag i dörren på kortsidan och vika in över mitten. Sen tar du hörnen på andra kortsidan och viker över mitten igen så du får att degen ligger i tre lager. Sträcken unden visar vart du ska vika
- ————————
- | | | |
- | | | |
- ————————-
- Skär tunna remsor uppifrån och ner. Ta upp en degremsa i vardera ände och dra ut den lite. Snurra remsan som att du snurrar upp garn i en boll. Använd 2-3 remsor per bulle. Hur många remsor du använder beror lite på hur tjocka remsor du skurit. En bulle bör väga ca 80 g.
- Lägg bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Täck över bullarna och låt dem jäsa 3 timmar till.
- Sätt ugnen på 210 grader.
- Gör sockerlagen. Koka vatten och socker tills sockerkristallerna har smält helt.
- Pensla ägg på bullarna och strö kardemummasocker över bullarna.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter
- TIPS! Frys in bullarna ogräddade. När du får gäster kan du stoppa in så många frysta bullar ni vill ha i ugnen och grädda 10-12 minuter. Sen kan ni njuta av helt nybakta bullar!
- Pensla direkt de varma bullarna med sockerlagen. Sockerlagen gör bullarna glansiga och så att bullarna håller sig saftiga.
- Låt bullarna svalna på ett galler.
- Om du får sockerlag över kan du spara det länge i kylskåpet. Det blir inte dåligt. Så är det redan klart nästa gång du bakar bullar.
Sen njut!


