Röd prinsesstårta

(null)

Prinsesstårta är ju en riktig klassiker idagblev det en men istället för den vanliga gröna marsipanen använde jag en röd marsipan. 

(null)

Recept
Ingredienser botten:
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Smör och mjöl till formen
Ingredienser fyllning och topp:
  • Vaniljsås (se recept längre ner)
  • 5 dl grädde
  • Hallonsylt
  • Marsipan 
Ingredienser vaniljsås:
  • 1 st vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde 
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker 
  • 4 st äggulor
(null)

Gör såhär:
Tårtbotten:
  • Sätt ugnen på 175 grader. 
  • Smörj och mjöla formen med löstagbar kant. 
  • Vispa ägg och strösocker pösigt. 
  • Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål. 
  • Rör ner lite i taget av mjölblandningen i ägg och socker fluffet med en slickepott. 
  • Blanda till en jämn smet och häll i formen. 
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. (Ha en form med vatten i ugnen så blir bottnen lite bättre. 
  • Ta ut och låt svalna helt. 
Vaniljsås:
  • Häll mjölken och grädden i en kastrull. 
  • Snitta vaniljstången, skrapa ner kärnorna i mjölkblandningen och lägg ner vaniljstången. 
  • Koka upp och låt koka några minuter. 
  • Ta upp vaniljstången och låt vaniljsåsen svalna. 
  • Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke med elvisp. 
  • Tillsätt lite av mjölkblandningen i äggblandningen och vispa lite till. 
  • Häll sedan äggblandningen i kastrullen med resten av mjölkblandningen. 
  • Låt skjuda sakta på svag värme, utsnitt koka. (Kokar den så skär sig såsen) Låt den skjuda tills den tjocknar, vispa hela tiden.  
  • När den är lagom tjock så låt svalna. 
Montering: 
  • Dela botten i tre delar. 
  • Lägg första botten på ett fat. 
  • Lägg på ett tjockt och jämnt lager hallonsylt. 
  • Lägg på en botten. 
  • Fördela vaniljsås jämt över bottnen. 
  • Lägg på sista bottnen. 
  • Vispa grädden hårt. 
  • Om du fått vaniljsås över kan du blanda det med grädden. 
  • Smeta på grädden på tårtan. Bred ut grädde på kanterna av tårtan och resten ovanpå. Här kan du göra en plattare och jämnare fördelning som jag gjorde söt en mer toppig som den klassiska prinsesstårtan. 
  • Kavla ut marsipanen så den räcker över hela tårtan och lite till. 
  • Lägg marsipanen över tårtan och kläm fast den i grädden. 
  • Ta en kniv och skär bort överflödig marsipan längs med botten av tårtan. 
  • Med marsipanen som blev över kan du tex göra en marsipanros. 
Sen njut! 
(null)


Lämna kommentar publicerat i Allmänt, Recept;
Taggar: baka, bake, enstund, hallonsylt, hembakat, hembakatärgodast, marsipan, marsipantårta, prinsesstårta, tårta, vaniljsås, värmdö