Saftiga Saffransbullar

(null)

Snart Ă€r det jul🎄 och vad Ă€r mer jul Ă€n saffran? AlltsĂ„ Ă€r ju saffransbullar ett mĂ„ste i mitt julbak. Idag bakade jag de hĂ€r saftiga saffransbullarna! 

Recept
Ingredienser fördeg:
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jĂ€st röd
  • 1 g saffran
  • 8,5 dl vetemjöl special
Ingredienser resten av degen:
  • 150 g rumstempererat smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 5,5 dl vetemjöl special
Ingredienser fyllningen:
  • 250 g mandelmassa
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 120 g rumstempererat smör
Topping: 
  • 1 Ă€gg
  • PĂ€rlsocker
  • Sockerlag
(null)

Gör sÄhÀr
Fördegen: 
  • AnvĂ€nd en hushĂ„llsassistent.
  • Smula ner jĂ€sten i hushĂ„llsassistenten. 
  • VĂ€rm mjölken tillsammans med saffran till fingervarm temperatur. 
  • HĂ€ll mjölken i hushĂ„llsassistenten och starta den pĂ„ lĂ„g hastighet. 
  • LĂ„t jĂ€sten lösa upp sig hĂ€ll sen ner mjölet och kör pĂ„ medelhastighet i 5 minuter. 
  • LĂ„t degen vila under duk 15-20 minuter. 
  • Blanda i resterande ingredienser till degen och kör pĂ„ medelhastighet tills degen slĂ€pper frĂ„n kanterna, Ă€r len och glansig. 
  • LĂ„t degen vila under duk i 20-30 minuter. 
Fyllningen:
  • Blanda alla ingredienser till en jĂ€mn smet. 
(null)

Gör sÄhÀr:
  • Mjöla bakbordet och kavla ut degen till en rektangel. Ca 45x70 cm och 0,5 cm tjock. 
  • Bred ut fyllningen jĂ€mnt över degen. 
  • Ta överkanten av degen och vik den pĂ„ mitten. 
  • Dela degen i smala remsor. 
  • Ta en remsa och snurra runt fingrarna. Sen tar du en till remsa och snurrar runt bullen som du snurrar upp garn pĂ„ ett garnnystan. För sĂ„ tills du har sĂ„ stora bullar du vill ha. Ca 80 g per bulle brukar vara lagom. 
  • LĂ€gg bullarna pĂ„ en bakplĂ„tsbekledd plĂ„t och lĂ„t jĂ€sa under duk 1-2 timmar.
  • Nu kan du förbereda sockerlagen, se lite lĂ€ngre ner. 
  • SĂ€tt ugnen pĂ„ 200 grader. 
  • Pensla bullarna med Ă€gg och strö över pĂ€rlsocker. 
  • GrĂ€dda i ugnen i 10-13 minuter tills bullarna Ă€r gyllenbruna och fina. 
  • Ta ut dem, pensla direkt med sockerlaget och lĂ„t svalna pĂ„ galler. 
Sockerlag:
  • 1 dl socker 
  • 2 dl vatten 
  • HĂ€ll sockret och vattnet i en kastrull och koka upp. Koka tills sockret har löst upp sig. LĂ„t det sen svalna. 
Sen njut! 
(null)

PS sockerlaget Ă€r inget som behövs men det gör dina bullar glansiga och fina plus att det hĂ„ller kvar fukten i bullarna vilket gör att bullarna hĂ„ller sig saftiga lĂ€ngre. 
Sockerlag hĂ„ller vĂ€ldigt lĂ€nge sĂ„ blir det över sĂ„ slĂ€ng det inte. Det kan du spara till nĂ€sta gĂ„ng du baka bullar. 




LÀmna kommentar publicerat i AllmÀnt, Jul, Recept;
Taggar: Stockholm, baka, bake, bullar, enstund, gördetsjÀlv, hembakat, jul, julbak, mandelmassa, nygrÀddat, pÀrlsocker, saffran, saffransbullar, vÀrmdö