Saftiga Saffransbullar

Snart Ă€r det julđ och vad Ă€r mer jul Ă€n saffran? AlltsĂ„ Ă€r ju saffransbullar ett mĂ„ste i mitt julbak. Idag bakade jag de hĂ€r saftiga saffransbullarna!
Ingredienser fördeg:
- 5 dl mjölk
- 50 g jÀst röd
- 1 g saffran
- 8,5 dl vetemjöl special
Ingredienser resten av degen:
- 150 g rumstempererat smör
- 2 dl strösocker
- 2 krm salt
- 5,5 dl vetemjöl special
Ingredienser fyllningen:
- 250 g mandelmassa
- 2 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 120 g rumstempererat smör
Topping:
- 1 Àgg
- PĂ€rlsocker
- Sockerlag

Gör sÄhÀr
Fördegen:
- AnvÀnd en hushÄllsassistent.
- Smula ner jÀsten i hushÄllsassistenten.
- VÀrm mjölken tillsammans med saffran till fingervarm temperatur.
- HÀll mjölken i hushÄllsassistenten och starta den pÄ lÄg hastighet.
- LÄt jÀsten lösa upp sig hÀll sen ner mjölet och kör pÄ medelhastighet i 5 minuter.
- LÄt degen vila under duk 15-20 minuter.
- Blanda i resterande ingredienser till degen och kör pÄ medelhastighet tills degen slÀpper frÄn kanterna, Àr len och glansig.
- LÄt degen vila under duk i 20-30 minuter.
Fyllningen:
- Blanda alla ingredienser till en jÀmn smet.

Gör sÄhÀr:
- Mjöla bakbordet och kavla ut degen till en rektangel. Ca 45x70 cm och 0,5 cm tjock.
- Bred ut fyllningen jÀmnt över degen.
- Ta överkanten av degen och vik den pÄ mitten.
- Dela degen i smala remsor.
- Ta en remsa och snurra runt fingrarna. Sen tar du en till remsa och snurrar runt bullen som du snurrar upp garn pÄ ett garnnystan. För sÄ tills du har sÄ stora bullar du vill ha. Ca 80 g per bulle brukar vara lagom.
- LÀgg bullarna pÄ en bakplÄtsbekledd plÄt och lÄt jÀsa under duk 1-2 timmar.
- Nu kan du förbereda sockerlagen, se lite lÀngre ner.
- SÀtt ugnen pÄ 200 grader.
- Pensla bullarna med Àgg och strö över pÀrlsocker.
- GrÀdda i ugnen i 10-13 minuter tills bullarna Àr gyllenbruna och fina.
- Ta ut dem, pensla direkt med sockerlaget och lÄt svalna pÄ galler.
Sockerlag:
- 1 dl socker
- 2 dl vatten
- HÀll sockret och vattnet i en kastrull och koka upp. Koka tills sockret har löst upp sig. LÄt det sen svalna.
Sen njut!

PS sockerlaget Àr inget som behövs men det gör dina bullar glansiga och fina plus att det hÄller kvar fukten i bullarna vilket gör att bullarna hÄller sig saftiga lÀngre.
Sockerlag hÄller vÀldigt lÀnge sÄ blir det över sÄ slÀng det inte. Det kan du spara till nÀsta gÄng du baka bullar.