Temperera choklad
Det går att temperera chokladen både i vattenbad och på mikron men här berättar jag hur du gör det i mikron.
Se till att ha allt redo och nära till hands.
Det här behöver du:
- Termometer
- Sked att röra om med
- Ren yta på köksbänken
- Degskrapa
Jag beskriver här hur du gör med mjölkchoklad. Längst ner skriver jag de olika temperaturerna för de olika chokladsorterna.
- Hacka chokladen och lägg i en skål
- Kör chokladen på full effekt i 30 sekunder.
- Rör om chokladen och kör 30 sekunder till på full effekt.
- Ta tempen på chokladen. Nu kör du 5 sekunder åt gången och tar tempen varje gång. Kör inte längre än 5 sekunder! Det kan gå fort.
- Kör 5 sekunder åt gången tills chokladen blir 45 grader.
- Häll ut chokladen på köksbänken.
- Använd degskrapan för att dra fram och tillbaka i chokladen tills den kylts ner till 28 grader.
- Lägg tillbaka chokladen i skålen. Nu ska den värmas igen och det går fort! Kör inte längre än 5 sekunder. Värm chokladen 5 sekunder åt gången tills den når temperaturen 30 grader.
Mjölkchoklad: värm till 45 grader, kyl till 28 grader, värm igen till 30 grader.
Vit choklad: värm till 40-42 grader, kyl till 27 grader, värm igen till 29 grader.
Mörk choklad: värm till 48-50 grader, kyl till 27 grader, värm igen till 31 grader.