Temperera choklad

Här beskriver jag hur du tempererar choklad till dina praliner. 🍫 man tempererar chokladen för att den lättare ska lossna från formarna och för att dem ska få en finare yta som inte smälter lika lätt som choklad som inte blivit tempurerad. 

Det går att temperera chokladen både i vattenbad och på mikron men här berättar jag hur du gör det i mikron. 
Se till att ha allt redo och nära till hands. 
Det här behöver du: 
  • Termometer
  • Sked att röra om med 
  • Ren yta på köksbänken
  • Degskrapa
Jag beskriver här hur du gör med mjölkchoklad. Längst ner skriver jag de olika temperaturerna för de olika chokladsorterna. 

  • Hacka chokladen och lägg i en skål
  • Kör chokladen på full effekt i 30 sekunder. 
  • Rör om chokladen och kör 30 sekunder till på full effekt. 
  • Ta tempen på chokladen. Nu kör du 5 sekunder åt gången och tar tempen varje gång. Kör inte längre än 5 sekunder! Det kan gå fort. 
  • Kör 5 sekunder åt gången tills chokladen blir 45 grader. 
  • Häll ut chokladen på köksbänken. 
  • Använd degskrapan för att dra fram och tillbaka i chokladen tills den kylts ner till 28 grader. 
  • Lägg tillbaka chokladen i skålen. Nu ska den värmas igen och det går fort! Kör inte längre än 5 sekunder. Värm chokladen 5 sekunder åt gången tills den når temperaturen 30 grader. 

Mjölkchoklad: värm till 45 grader, kyl till 28 grader, värm igen till 30 grader. 

Vit choklad: värm till 40-42 grader, kyl till 27 grader, värm igen till 29 grader. 

Mörk choklad: värm till 48-50 grader, kyl till 27 grader, värm igen till 31 grader.